Главная

Весь Агатов

О книгах

Персоны

Народы Крыма

Форум

Обратная связь

27 травня 2005 року

Прокуратурою АР Крим внесено 4 протести на постанови Ради Міністрів АР Крим з питань землекористування.

Радою міністрів АР Крим від 24 січня 2005 р. прийнято постанову N 29 "Про дозвіл збору матеріалів узгодження місця розташування об'єктів рекреаційного призначення", якою надано згоду на збір матеріалів узгодження місця розташування земельних ділянок ТОВ "Эфма-Контіненталь", ПП "Фірма Кельбар", ТОВ "Озенбаш", орієнтовною площею 21 га, по 7 га кожному, під розміщення об'єктів рекреаційного призначення за межами населених пунктів Ялтинської міської ради на умовах оренди терміном на 49 років.

Дана постанова є незаконною і підлягає скасуванню, оскільки, відповідно до вимог ст. 12 Земельного Кодексу України та ст. 33 Закону України "Про місцеве самоврядування" повноваження щодо підготовки висновків про вилучення (викуп) та надання земельних ділянок юридичним особам віднесено до компетенції відповідних сільських, селищних та міських рад, а також їх виконавчих органів. Ялтинською міською радою та її виконавчими органами питання про можливість надання земельних ділянок в оренду на зазначений термін вказаним підприємствам із земель територіальної громади не розглядалося.

Радою міністрів АР Крим від 15 лютого 2005 р. прийнято постанову N 76 "Про узгодження місцерозташування земельних ділянок для індивідуального дачного будівництва", якою чотирьом громадянам узгоджено місцерозташування земельних ділянок для індивідуального будівництва на землях товариства з обмеженої відповідальністю "Алуштинський ефіроолійний радгосп-завод" та дозволено розробку проектів відводу земельних ділянок. Дана постанова є незаконною, оскільки відповідно до ст. 116 Земельного Кодексу України питання надання у користування громадянам земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших юридичних осіб, провадиться лише після вилучення (викупу) її в порядку, передбаченому цим Кодексом. Питання щодо вилучення зазначених земельних ділянок у чинного користувача в порядку, передбаченому ст. ст. 140, 142 Земельного Кодексу України, не вирішувалося.

Урядом же Криму лише прийнято до уваги листи голови правління ВАТ "Алуштинський ефіроолійний радгосп-завод" про можливість передачі земельних ділянок до комунальної власності, які не завірені печаткою. Наявність повноважень зазначеної посадової особи щодо розпорядженням землями товариства не перевірялася.

Радою міністрів АР Крим від 12 квітня 2005 р. прийнято постанову N 194 "Про погодження передачі земельної ділянки в суборенду", якою погодила товариству з обмеженою відповідальністю "Професіонал" передачу земельної ділянки загальною площею 0,7 га за межами населеного пункту смт. Партеніт у районі комплексу "Європа" у суборенду закритому акціонерному товариству "Лікувально-оздоровчий комплекс "Айвазовське".

Дана постанова є незаконною, ТОВ "Професіонал" зазначену земельну ділянку була надано для будівництва багатоквартирного житлового будинку в оренду строком на 49 років. У зв¢язку з цим 26.12.03 року між урядом автономії та товариством укладено договір оренди земельної ділянки. Відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону України "Про оренду землі" орендована земельна ділянка може передаватися орендарем у суборенду без зміни цільового призначення, якщо це передбачено договором оренди або за письмовою згодою орендодавця. Передача ж земельної ділянки в суборенду вказаним договором не передбачена.

Радою міністрів АР Крим від 12 квітня 2005 р. прийнято постановуN 182 "Про дозвіл збору матеріалів узгодження місцерозташування земельних ділянок громадянам", якою 18-ти громадянам дозволено збір матеріалів погодження місцерозташування земельних ділянок для індивідуального дачного будівництва.

Дана постанова є незаконною, оскільки дані земельні ділянки знаходяться на території Масандрівської селищної ради і передані у користування радгосп-заводу "Лівадія" Національного виробничо-аграрного об¢єднання "Масандра".

Відповідно до ст. 116 Земельного Кодексу України питання надання у користування громадянам земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших юридичних осіб, провадиться лише після вилучення (викупу) її в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Питання щодо вилучення зазначених земельних ділянок у чинного користувача в порядку, передбаченому ст. ст. 140, 142 Земельного Кодексу України, не вирішувалося. Національне виробничо-аграрне об'єднання "Масандра" із заявою про добровільну відмову від користування землею до відповідного органу не зверталося.

Крім цього, повноваження щодо розпорядження землями територіальних громад згідно зі ст. 12 Земельного Кодексу України та ст. 33 Закону України "Про місцеве самоврядування" надані відповідним сільським, селищним та міським радам. у матеріалах Ради міністрів АР Крим будь-які дані щодо розгляду Масандрівською селищною радою питання про надання вказаним громадянам земельних ділянок із земель територіальної громади відсутні.

Всі чотири протести будуть розглянуті на найближчому засіданні РМ АР Крим.