Главная

Весь Агатов

О книгах

Персоны

Народы Крыма

Форум

Обратная связь

"Український правозахисний портал", 1 июля 2005 года

В Криму вийшла книга про перешкоджання роботи російських "акул пера"

Катерина Самаріна

П'ятикурсниця Чорноморського філіалу МДУ Марина Пурім презентувала в Сімферополі плід свого дослідження. Книга називається "Російські журналісти в Криму: проблеми професійної діяльності і шляху їх рішення".

Як повідомляє "Новий Регіон", презентація проходила в рамках "круглого столу", тема якого торкалася порушення прав російських журналістів в автономії. Організатором "столу" виступив Фонд захисту гласності(ФЗГ).

Авторка розповіла, що це була її дипломна робота, над якою вона трудилася біля півроку. "Складається з чотирьох напрямів — основні проблеми, з якими стикаються російські журналісти в Криму: напади, загрози биття, тиск з боку влади (зокрема, обмеження в доступі до інформації) і судові переслідування", — сказала Пурім.

Дипломниця проаналізувала ситуацію останнього десятиріччя і дійшла висновку, що "на жаль, поки розкрито тільки одну справу — випадок в Симєїзі (напад на операторів телеканалів російського "ОРТ" і українського "Інтера", який в результат був з'єднаний з терактом в сімферопольському клубі "Коттон" і одержала назву "справа про різанину в "Коттоні"). Решта справ не дійшла до суду. У випадках нападу на журналістів НТВ винні поки не знайдені".

30 червня пройшов рівно рік з того дня, як власний кореспондент телекомпанії НТВ Ганна Конюкова була побита біля під'їзду власного будинку. Нападаючі окликнули її по імені, після чого збили з ніг, побили палицею і сховалися, не узявши нічого цінного. Винні дотепер не знайдені.

За словами журналістки, за весь час перебування журналістів НТВ в Криму вони тричі піддавалися нападам і двічі зловмисники підпалювали їх квартиру. Проте, жоден з епізодів так і не розкритий.

Учасники "круглого столу" підписали "відкритого листа" до Президента України Віктора Ющенка і генерального прокурора країни Святослава Піскуна, яких вони просять створити міжнародну слідчу групу по перевірці всіх фактів нападу, биття і порушення прав російських журналістів, що працюють на півострові.

За даними ФЗГ, сьогодні на півострові трудяться 236 членів Союзу журналістів Росії.

Марк Агатов (ФЗГ) також відзначив, що "відкритий лист" буде направлено не тільки українським властям, але і в Державну Думу та МЗС Росії. Разом з листом до депутатів потрапить нова книга, а також відеоматеріали, зняті рік тому в Симєїзі під час нападу групи кримських татар, озброєних ломами і кирками, на телеоператорів "Першого каналу" Росії і українського "Інтера". Крім того, він передасть ці ж матеріали депутату Держдуми Володимиру Жіріновському.

"Він точно надасть справі хід", — сказав Агатов