Главная

Весь Агатов

О книгах

Персоны

Народы Крыма

Форум

Обратная связь

15 квітня 2005 року

Прокурори перевiрили дотримання законодавства при приватизацiї

Прокуратура автономiї закiнчила перевiрку дотримання чинного законодавства у сферi приватизацiї. По її результатах порушено 11 кримiнальних справ, опротестовано 5 незаконних актiв органiв влади i мiсцевого самоврядування, внесено 4 подання про усунення порушень законодавства про приватизацiю.

В ходi перевiрки були встановленi порушення Закону України "Про приватизацiю державного майна": як процедури продажу i реєстрацiї права власностi, так i подальшого його використання.

Прокуратурою Ялти порушено кримiнальну справу вiдносно посадовцiв однiєї з будiвельних фiрм. Без узгодження з Фондом майна вони побудували два житловi будинки на базi об'єктiв незавершеного будiвництва, якi належали республiцi i не увiйшли до фонду фiрми при приватизацiї. Пiсля введення в експлуатацiю квартирами посадовцi розпорядилися на свiй розсуд на користь фiзичних осiб. Тим самим державi був причинний збиток на суму 523 тыс. грн.

Були встановленi факти здiйснення приватизацiї неуповноваженими особами. Так, директор колгоспу-заводу "Евпаторiйськiй", порушуючи вимоги законодавства, провiв через товарну бiржу вiдчуження державного майна колгоспу, чим заподiяв збиток державi на суму 637 тис. грн. Прокуратурою автономiї за даним фактом порушено кримiнальну справу.

Прокуратурою Феодосiї заявленi три позови до Господарського суду Криму про визнання недiйсними договорiв купiвлi-продажу об'єктiв санаторно-курортного комплексу. Так, наказом Феодосiйського представництва Фонду майна Криму, двi будiвлi онкодиспансера були приватизованi неконкурентним способом – шляхом викупу, що суперечить Закону України "Про приватизацiю державного майна". По аналогiчних пiдставах прокуратура Феодосiї оспорюватиме продаж спального корпусу, розташованого в п. Курортне, ТОВ "Кримське Примор'я".

Прокуратурою автономiї внесений протест на постанову Ради мiнiстрiв Криму про реорганiзацiю республiканського дитячого оздоровчого центру "Ластiвка" шляхом приєднання його до санаторiю "Сiмеїз", що спричиняє за собою припинення дiяльностi державної установи охорони здоров'я i скорочення мережi оздоровчих установ.

Ще один позов пред'явлений прокуратурою АРК виконкому Евпаторiйського мiськради, яка своїм рiшенням визнала право власностi на майно санаторiю iм. Шевченко за "Московською лiкувально-санаторною установою". В ходi прокурорської перевiрки було встановлено, що Фондом держмайна i органом, уповноваженим розпоряджатися майном Росiйської Федерацiї, дотепер не був оформлений протокол, що визначає правовий статус майна санаторiю, i не визначена його приналежнiсть. Тому оскiльки росiйська сторона не пiдтвердила своє право на власнiсть, згiдно угодi, укладеної мiж двома країнами, санаторiй є власнiстю української держави. Таким чином, прокуратура вимагає визнати недiйсним рiшення виконкому про передачу санаторiю iноземнiй установi, прийняте з перевищенням повноважень.

Крiм того, в даний час прокуратура автономiї проводить досудове слiдство по кримiнальних справах, порушених в цiй сферi в ходi сiчневої перевiрки Генеральної прокуратури України. Одне з них – вiдносно посадовцiв Фонду майна Криму, якi в суперечнiсть з чинним законодавством перереєстрували санаторно-курортний комплекс "Ай-Данiль" в республiканське пiдприємство "Цiлiсний майновий комплекс "Ай-Данiль" i таким чином вивели його з мережi державних установ охорони здоров'я. Розслiдуються кримiнальнi справи вiдносно посадовцiв санаторiю "Гiрське сонце" i "Гурзуфськiй". Останнi продали неконкурентним способом майно пансiонату "Пушкино", а також окремi об'єкти самого санаторiю, чим заподiяли збиток державi у розмiрi 21 900 000 тис. грн.